Mijn kind heeft platvoeten, moet ik mij als ouder zorgen maken?

28-01-2019

Een baby wordt geboren met platvoeten. De teentjes staan licht gespreid en in één lijn met de middenvoetsbeentjes. Als een jong kind gaat lopen ontwikkelen de spieren, pezen en kapsels zich om krachten op te vangen (schokdemping), aan te passen aan verschillende ondergronden (stabiliteit) en krachtig af te zetten. De voet heeft hiervoor vooral voldoende bewegingsvrijheid nodig.

 

Waar men vroeger dacht dat juist voor jonge kinderen stevige stappers (schoenen) noodzakelijk waren ter voorkoming van voetproblemen op latere leeftijd, komt men daar nu juist op terug. De voet wordt eigenlijk te veel verwend in stugge, stevige schoenen. Onderzoeken wijzen uit dat de voet zich op de juiste manier kan ontwikkelen door het lopen op blote voeten, op sokken en op soepele (minimalistische) schoenen. Met vooral voldoende ruimte voor de voorvoet en tenen, zowel in de lengte als de breedte, en met een buigzame zool.

 

Het blijkt dat bij bevolkingsgroepen waarbij de mensen weinig tot geen schoenen dragen, bijna geen voetklachten voorkomen zoals hielspoor, hallux valgus, hamertenen etc. Met het lopen op sokken, blote voeten en op schoenen die goed zijn voor de ontwikkeling van onze voeten kunnen we voetafwijkingen voorkomen.

 

Heeft uw kind geen pijn, geen loopproblemen, loopt het niet overmatig met de voeten naar binnen of naar buiten? Dan kunt u uw kind vooral laten lopen en (buiten)spelen op blote voeten wanneer de situatie dat toelaat. Heeft u kind wel aanhoudende pijnklachten aan bekken, benen of voeten? Dan is het aan te raden om advies te vragen bij uw huisarts of  fysiotherapeut.

 

De huisarts of de fysiotherapeut kan beoordelen of fysiotherapie of podotherapie nodig is.

Fysiotherapie Marco Polo


Marco Pololaan 111
3526 GB Utrecht
Tel: 030-2674760 / 06-44370850